Dobijanje prve radne dozvole


interesuje me koliko se dugo vremenski ceka za dobijanje prve radne dozvole i ako policija nije izdala privremenu nego dalje poslala u udi,koliko se ceka odgovor iz udi i kolika je verovatnoca da ce njihov odg biti poz ako policija nije izdala i drugo da li se moze putovati u svoju zemlju dok se ceka taj odg iz udi i ako je poz sa tom dozvolom vratiti u norvesku kad to bude bilo iako je to period manje od tri meseca u svojoj zemlji za koliko kazu da moras da provedes ,hvala puno za odgovor.
__________________________________
Ja sam dozvolu predao novembra i dobio negativan odgovor februara, i odmah predao pocetkom marta i dobio je krajem aprilla ili pocetkom maja. To je konkretno u Bergenu tada, posle toga je bio strajk svih zivih institucija pa se verovatno sada vreme povecalo, ali kazi ga 2-3 meseca (ja bi ocekivao tri iskreno).
To kolika je verovatnoca je toliko razlicito da i ne moze da se izvuce uzorak. Policija ima pravo da ti izda potvrdu da mozes da krenes da radis po Early Employment Scheme, ali to rade uglavnom ako ti se odmah diploma slaze sa zaposlenjem i odma vide da imas puno iskustva za taj posao, sve sto im je van tih stopostotnih okvira, ja mislim da salju UDIju bez da izdaju potvrdu.
Tako da to veoma zavisi od konkretnog slucaja, od policijskog sluzbenika, od sluzbenika u UDI, od svih redom...

Ovo zadnje nisam bas najbolje razumeo, ali ti po belom sengenu mozes da putujes u norvesku i tu budes ukupno 90 dana u 6 meseci i za to niko nece da te cima. Ako predas za dozvolu u norveskoj onda moras da budes tu da dozvolu podignes (mozda nesto moze preko ambasade, ali ja ne bi komplikovao ako ne mora). Dakle, ako si dosla u norvesku i tu predala, sedila 20 dana, mozes da odes u srbiju dok ne dobijes odgovor (koji ces dobiti na norvesku adresu) i da se vratis bez ikakvih problema.
Ako si pak u norveskoj "potrosila" 90 dana i planiras da izlazis, postoji mogucnost da ako ides direktno recimo beograd-oslo oni nece da ti prave problem oko 90 dana sengena jer znaju da si predala za radnu dozvolu i da ides da je podignes, ali ako potrosis 90 dana i putujes preko nekog evropskog grada (fraknfurt recimo) oni te nece pustiti dalje jer si istrosila 90 dana sengena.
Ali, ja bi ipak za to zvao UDI direktno i gnjavio telefonom za precizan odgovor (koji opet ne mora uvek da bude relevantan jer ne znaju bas sve iskreno, samo budi uporna da proveravaju i dobro se raspitaj pre zvanja)
__________________________________
Ja sam zahtev za dozvolu podneo u Oslu i odgovr je stigao posle dve nedelje , a u medjuvremenu sam vratio auto u Srbiju i bio tamo desetak dana . Vratio sam se preko Budimpeste bez ikakvih problema.

Translate